Varusta vene etätyöpisteeksi

Vaikka pääosa työpaikoista on korona-ajan jälkeen siirtynyt taas “lähitöihin”, on etätyö kuitenkin tullut jäädäkseen suomalaiseen työelämään. Miten etätyöt saa sujumaan omassa veneessä, jos veneilypäiviä haluaa lyhyeen veneilykauteen lisää tekemällä työpäivänsä veneessä vieras- tai kotisatamassa?

Harvassa työpaikassa etätyöpäivää tarvitsee enää anella esimiehiltä. Veneilijöille etätyö on oiva tapa saada veneilykauteen enemmän veneilypäiviä.

Anton Dietrich Veneilijän Verkkokauppa.fi:stä kertoo, miten veneilijän etätyöpäivä sujuu mutkattomasti.


1. Rakenna veneeseen oma wifi-verkko

– Monella työpaikalla etätyöläisen tietokoneessa on suojattu vpn-yhteys, jotka vaativat melko vakaata ja nopeaa verkkoyhteyttä, jotta esimerkiksi etäkokous sujuisi ilman katkoja. Silloin ei voi nojata pelkästään älypuhelimesta jaettuun wifi-yhteyteen, vaan veneeseen tulee rakentaa oma wifi-verkko, Dietrich opastaa. 

Lisäksi pitää huomioida, että mobiiliverkkoyhteydet heikkenevät melko jyrkästikin, kun mennään suurten kaupunkien ulkopuolelle – saati sitten ulkosaaristoon merelle.

Todennäköisesti korona-aikana moni etätyöläinen on jo karvaasti kokenut, kuinka mukavaksi luultu etätyöpäivä omalla veneellä muuttuu epämukavaksi, kun älypuhelimen kautta jaettu wifi-yhteys ei riitäkään etätyön vaatimuksiin.

– Pulmaan on aika simppeli ratkaisu. Veneeseen pitää tässä tilanteessa asentaa erillinen wifi-reititin, jossa on 4G-yhteys. Toki myös 5G-yhteydellä olevia “purkkeja” on tulossa markkinoille, mutta riittävän tasaisella 4G-yhteydellä selviää kyllä, jos vain wifi-verkko on luotu älypuhelimen sijaan asianmukaisella wifi-reitittimellä, Dietrich kertoo.

Hyvä vaihtoehto wifi-purkiksi on saatavilla oleva Glomex Webboat 4G Lite Evo -internet-järjestelmä.

Glomex Webboat 4G Lite Evo

  • Yhdistä jopa 24 laitetta samaan WiFi-verkkoon
  • Jopa 15 merimailin (n. 27 km) kantama 4G verkkoon
  • Latausnopeus jopa 100 Mbps
  • Automaattinen vaihto WiFi, 4G tai satelliittiverkon välillä
  • Salattu reaaliaikainen vertaisyhteys etäasennusta ja -palvelua varten
  • ”Plug and Play” – Tarvitset vain sim-kortin dataliittymällä sekä 12/24V DC virransyötön
  • Ale-hinta 729,00 € (norm. 815,30 €). Osta tuote täältä.


2. Hanki kahvinkeitin ja vedenkeitin

Nykyaikainen etätyö on melko tiukkatempoista. Kaukana on korona-aikaa edeltänyt meininki, jolloin etätyöpäivää “vietettiin”. Nykyetätyöpäivä voi sisältää jopa vähemmän taukoja kuin normaali työpäivä, koska etäpalavereja buukataan usein peräjälkeen. 

– Tällöin on huolehdittava siitä, että veneessä kahvihuolto pelaa. Kiireisen etätyöpäivän lomassa ei ehdi keitellä pannukahveja, joten veneen 12 V -sähköverkkoon kytkettävä kahvinkeitin on oiva valinta, Dietrich toteaa.

“Etenkin päiväretkiveneistä eli dc-veneistä puuttuu usein pentteri, joten vedenkeitin on hyvä ratkaisu.”

Teenjuojiien kannattaa panostaa 12 voltin vedenkeittimeen. Vedenkeitin on hyvä muillekin, koska se mahdollistaa “lisää vain kuuma vesi” -retkimuonien nauttimisen veneolosuhteissa.

– Etenkin päiväretkiveneistä eli dc-veneistä puuttuu usein pentteri eli ruoanlaittopaikka, joten vedenkeitin on hyvä ratkaisu. 

Etätyöläisen tauoista huolehtivat Dometicin mainio kahvinkeitin sekä näppärä Dometicin vedenkeitin. Lue lisää tuotteista ja osta klikkaamalla linkkejä.


3. Huolehdi virran jakamisesta

Oleellista on huolehtia myös virransaannista. Virtaa tarvitaan työpuhelimeen, tietokoneeseen sekä kahvinkeittimeen ja vedenkeittimeen.

– Puhelimen ja tabletin lataamiseen kannattaa veneeseen asentaa usb-pistokkeet, jollei veneessä sellaisia jo ole. Nämä on helppo vaihtaa tavallisen 12 V tupakansytytinpistokkeen paikalla. 

“Elämää helpottaa huomattavasti, jos yhdessä usb-pistokkeessa on mukana jännitenäyttö.”

Uusiakin usb-pistokkeita voi helposti asentaa poraamalla sopivan reiän ohjauspulpettiin ja asentamalla usb-pistokkeen.

– Elämää helpottaa huomattavasti, jos yhdessä usb-pistokkeessa on mukana jännitenäyttö, joka antaa osviittaa akun varaustilasta, Dietrich sanoo.

Kannettavan tietokoneen akku riittää yleensä yhden työpäivän ajan, kunhan ei pidä näyttöä liian kirkkaalla. Tietokonetta ei voi ladata usb-pistokkeesta, vaan väliin tarvitaan invertteri, joka muuntaa 12 V sähkön tietokoneen laturin tarvitsemaksi 230 V vaihtovirraksi.

Hyviä usb-pistokevaihtoehtoja ovat muun muassa saatavat Rokk vesitiivis USB-pistoke 12/24V sekä Talamex USB-pistoke 2,4 A. Tietokoneen invertteriksi sopii esimerkiksi LTC GP-12-300 -invertteri. Lue lisää tuotteista ja osta klikkaamalla linkkejä.


4. Huolehdi virran riittävyydestä

Lisäksi pitää vielä huomioida, että veneessä on asianmukainen kaksoisakkujärjestelmä, eli startti- ja käyttöakku (eli ns. hupiakku) ovat erillään. Tällöin veneen voi edelleen käynnistää, vaikka laiturissa etätyöläinen epähuomiossa käyttäisi akun liian tyhjäksi.

“Lataussäätimen valinnassa kannattaa huomioida, että ostaa kerralla riittävän hyvän, eli käytännössä niin sanotun MPPT-laturin.”

Kaksoisakkujärjestelmä tarvitsee kaverikseen vielä aurinkopaneelin ja lataussäätimen – sekä mielellään myös maasähköjärjestelmän pilvi- ja sadepäivien varalle.

– Lataussäätimen valinnassa kannattaa huomioida, että ostaa kerralla riittävän hyvän, eli käytännössä niin sanotun MPPT-laturin. Se lataa akkuja tehokkaasti myös puolipilvisellä säällä. On hyvä huomioida, että akkuja ei saisi kytkeä suoraan aurinkopaneeliin ilman säädintä, koska tällöin vaarana on akuston ylilatautuminen.

Aurinkopaneeliksi sopii esimerkiksi Sunwind Gotland Flex 100W  MPPT-lataussäätimiksi soveltuvat LTC-lataussäädin tai Victron MPPT 75/15 BT. Lue lisää tuotteista ja osta klikkaamalla linkkejä.


5. Maasähkö tuo mielenrauhaa

Maasähköjärjestelmien asennuksessa on tärkeää huomioda, että 230 V -järjestelmä vaatii lähtökohtaisesti ammattisähkömiehen. 

Markkinoilla on myös asennussarjoja, joissa kuluttaja saa tehdä kytkennät itse hieman samaan tapaan kuin auton lohkolämmittimen asennussarjoissa. 

Tällöinkin on oltava erittäin huolellinen asennuksen kanssa (eli noudata mukana tulevia asennusohjeita!), koska 230 V vaihtovirta ja vesi ovat varsin huono yhdistelmä osaamattomissa käsissä.

Itse asennettavia maasähköjärjestelmiä ovat saatavat Calix-maasähkösarja sekä Clix Mini -maasähköjärjestelmä.



Tilaa Veneilijän verkkokaupan uutiskirje

Loading...