Lasten pelastusliivit – Osto-opas



Lasten kanssa veneily on mukavaa ajanvietettä. Onkin järkevää totuttaa veneilevien vanhempien jälkikasvu jo pienestä pitäen veneilyn maailmaan. Lasten turvallisuuteen tulee kiinnittää vesillä erityistä huomiota. Lasten mieleen saattaa juolahtaa veneessä arvaamattomia suunnitelmia ja liikkeitä, joten erityisesti pelastusliivien tulee olla oikeanlaiset, turvalliset ja juuri kyseiselle lapselle sopivat.

Turvalliset pelastusliivit lapselle

Lasten pelastusliivit on tärkeää valita juuri sopivan kokoisena. Kasvuvaraa ei liiveihin saa jättää, sillä muuten ne voivat luistaa pois päältä veden varaan joutuessa. Liian pieniä liivejä ei sen sijaan pysty kiinnittämään asianmukaisesti, jolloin ne eivät ole turvalliset. Näin ollen joudut todennäköisesti ostamaan lähes vuosittain uudet pelastusliivit lapselle.

Lasten pelastusliivien koko

Lasten pelastusliivit valitaan ensinnäkin painon mukaan. Punnitse lapsi ennen pelastusliivien valintaa. Etsi sitten koko, joka sopii kasvavalle lapselle varmasti koko veneilykesän ajan. Lasten pelastusliivejä on merkistä riippuen saatavilla esimerkiksi painoluokissa

Pelastusliivit 10-20 kg lapselle

Kun etsit pelastusliivejä 10-20 kg painavalle lapselle, suosittelemme hyvän istuvuuden omaavaa Baltic Skipper-pelastusliiviä. Siinä on turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia, kuten tartuntakahva kauluksen takana, heijastimet ja pilli.

Pelastusliivit 15-30kg lapselle

Ihanteellinen pelastusliivi 15-30 kg painaville lapsille, jotka ovat kokemattomampia vedessä, on Baltic Ocean Harness. Sen kelluvuus on vähintään 100N, ja se on suunniteltu erityisesti lasten ja junioreiden turvallisuuden takaamiseksi vesillä. 

Lasten pelastusliivit valitaan ensinnäkin painon mukaan. Punnitse lapsi ennen pelastusliivien valintaa. Etsi sitten koko, joka sopii kasvavalle lapselle varmasti koko veneilykesän ajan.

Pelastusliivit 20-30kg lapselle


Baltic Skipper -pelastusliivissä on enemmän kelluvuutta edessä, minkä ansiosta se kääntää käyttäjän nopeasti turvalliseen selkä-asentoon. Tällä tavoin hengitystiet pysyvät vapaana veden pinnan yläpuolella, vaikka käyttäjä olisi tajuton tai ei osaa uida. 

Pelastusliivit 30-40 kg lapselle

Jo vähän isommille lapsille, joiden uimataito ei vielä ole ehtinyt kehittyä, suosittelemme joko Baltic Ocean Harness -lasten pelastusliiviä tai Marinepool 100N -pelastusliivejä. Edullisempi Marinepool -pelastusliivi sisältää ominaisuuksia, kuten korkea kulutuskestävyys, mukava sisävuoraus ja pehmustettu kaulus.

Pelastusliivit 100N uimataidottomalle lapselle

Uimataito on toinen tärkeä asia, joka tulee ottaa huomioon lasten pelastusliivejä valitessa. Pienille lapsille, jotka eivät vielä osaa uida, oikea vaihtoehto on sopivan kokoiset 100N-pelastusliivit. Ne kääntävät lapsen selälleen sekunneissa veden varaan joutuessa.

Pelastusliivit (100N) on suunniteltu nimenomaan ihmisen pelastamiseen vedestä. Niiden noste on 100N, mikä tarkoittaa, että niissä on enemmän nostovoimaa kuin esimerkiksi kelluntaliiveissä, joiden noste on alkaen 50N. N-kirjain tulee mittayksiköstä newton. Mitä enemmän liiveissä on nostovoimaa, sitä nopeammin ne myös kääntävät vedessä olevan lapsen oikein päin. Lue lisää pelastusliivien osto-oppaasta.

Baltic Ocean -lasten pelastusliivit valjailla

Kuva: Baltic Ocean -lasten pelastusliivit valjailla 

Lasten kelluntaliivit vaihtoehto uimaan oppineelle


Mikäli lapsi osaa uida, on lasten kelluntaliivi vaihtoehtona perinteisille pelastusliiveille. Kelluntaliivi rajoittaa vähemmän liikkumista, joten sitä voi olla mukavampi käyttää esimerkiksi vesijetteilyssä tai suppailussa.

Lasten kelluntaliivit voidaan hankkia vähintään noin 30 kg painavalle lapselle. Tällöin tulee kuitenkin ehdottomasti varmistua lapsen uimataidosta sekä kelluntaliivin koon täydellisestä istuvuudesta. Kelluntaliivit eivät käännä veteen päätynyttä lasta oikein päin selälleen, vaan niiden tarkoitus on toimia ainoastaan kellunta-apuvälineenä. Lue lisää kelluntaliivien osto-oppaasta.

Paukkuliivit lapsille ja nuorille – Turvallista vesille lähtöä varten


Automaattiset paukkuliivit ovat teknisesti edistyneimmät pelastusliivit saatavilla. Niiden käyttö edellyttää käyttäjältä uimataitoa sekä kokemusta vesillä liikkumisesta. Säännöllinen huolto ja ylläpito ovat olennaisia, sillä toimimattomat liivit eivät tarjoa turvaa hätätilanteessa.

baltic-clipper-auto-paukkuliivi-40-150kg-punainen
Lapsille ja nuorille suunniteltujen paukkuliivien noste voi olla joko 100 tai 150 newtonia, ja ne sopivat yleensä lapsille, joiden paino on alkaen 15–20 kiloa. On kuitenkin tärkeää harkita huolellisesti, minkä kokoiset paukkuliivit ovat sopivimmat lapsen tarpeisiin.

Hyvin istuva ja oikein käytetty paukkuliivi auttaa pitämään käyttäjänsä oikeassa asennossa vedessä. Paukkuliivi tulee aina pukea vaatteiden päälle, viimeiseksi kerrokseksi.

Pelastusliivit vauvalle


Vauvan pelastusliivit ovat aina 100N-pelastusliivejä. Ne kääntävät veteen joutuneen vauvan selälleen vain muutamassa sekunnissa. Lisäksi vauvan pelastusliivit on suunniteltu tukemaan niskaa sekä pitämään päätä veden pinnan yläpuolella, vaikka vauva ei itse jaksaisi kannatella päätään.

Esimerkiksi Baltic Bambi Supersoft -liivit ovat hyvät pelastusliivit vauvalle. Niissä on fleecevuori, mukavan pehmeä materiaali sekä kestävä ja näkyvä High-Visibility UV-kangas. Lisäksi näissä Baltic-pelastusliiveissä on heijastimella varustettu kaulus.

Balticin valmistamat Bambi Supersoft -vauvan pelastusliivit
Kuva: Balticin valmistamat Bambi Supersoft -vauvan pelastusliivit


Vauvan pelastusliivien koko


Vauva kasvaa nopeasti, joten joudut ehkä hankkimaan samalle veneilysesongille jopa kahdet pelastusliivit vauvalle, mikäli hän ylittää liivien painorajan kesken veneilykauden. Vauvan paino tuleekin olla tarkkaan tiedossa ennen venereissua, jotta myös pelastusliivien sopivuudesta ja turvallisuudesta voidaan varmistua. 

Vauvan pelatusliivejä on olemassa esimerkiksi kokomerkinnöillä 3–10 kg, 3–12 kg ja 3–15 kg. Veneilijän Verkkokaupan valikoimasta saat pelastusliivit lapselle ja vauvalle nopealla toimituksella!


Lue lisää pelastusliivien valinnasta:







Tilaa Veneilijän verkkokaupan uutiskirje

Loading...