Automaattiliivit eli paukkuliivit - Osto-opas

 Automaattiliivit eli paukkuliivit on suunniteltu pelastautumiseen. Ne kääntävät veden varaan joutuneen oikein päin. Lue, miten valitset sopivat paukkuliivit!

Automaattiliivit eli paukkuliivit ovat itsestään ilmalla täyttyvät pelastusliivit. Kansankieliseltä nimeltään ne ovat paukkuliivit. Automaattiliivit on tarkoitettu vedestä pelastautumiseen. Ne kääntävät veden varaan joutuneen henkilön automaattisesti selälleen. Tässä automaattiliivien valintaoppaassa kerromme, millaisia paukkuliivejä on olemassa ja millaiset automaattiliivit kannattaa valita. 

Paukkuliivit ovat rakenteeltaan perinteisiä pelastusliivejä kevyemmät, ja näin ollen niitä on mukavampi pitää päällä. Mukavuus onkin yksi pelastusliivien valintaan vaikuttava seikka, joka kannattaa ottaa huomioon, jotta liivejä jaksaa pitää yllä. 

Miten paukkuliivit toimivat?

Automaattiliivit täyttyvät ilmalla veteen joutuessaan. Liivien laukaisin reagoi joko kosteuteen tai paineeseen. Toisin sanoen, kun automaattiliivin laukaisin tulee kosketuksiin tarvittavan kosteuden tai paineen kanssa, liivin kuoren alla oleva kelluke täyttyy automaattisesti ilmalla. Kaikista paukkuliiveistä löytyy automatiikan lisäksi manuaalinen laukaisinnaru.


Kuva: Lauenneet automaattiliivit


Automaattiliivien valinta


Automaattiliiviä valitessa on hyvä ottaa huomioon, minkälaisessa veneessä ja millaisilla vesillä niitä käytetään. Myös käyttäjän koko vaikuttaa valintaan. Liivejä löytyy laajalti suuremmilla ja pienemmillä nosteilla. Eri valmistajien liiveissä on myös erilaisia ominaisuuksia, ja hinnoissakin on vaihtelua.

Paukkuliivien hinta ja eri mallit


Automaattiliivejä on olemassa useita eri malleja, jotka sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Paukkuliivejä löytyy myös monella eri nosteella varustettuina. 100N–180N -automaattiliivit ovat kaikista yleisimpiä, ja ne sopivat useimpiin käyttötarkoituksiin. Näiden liivien hinnat pyörivät noin 100–350 € välillä. Hintaa määrääviä tekijöitä tässä nosteluokassa ovat muotoilu, laukaisin ja valmistaja. 


Kuva: Crewsaverin valmistamat automaattiliivit

Tunnettuja ja laadukkaita paukkuliivien valmistajia ovat muun muassa Baltic, Crewsaver sekä Marinepool. Muotoilunsa ansiosta Crewsaver-automaattiliivit ovat muita malleja pienempiä ja kevyempiä. Useissa Balticin valmistamissa paukkuliiveissä taas on niskan kohdalle sijoitettu fleece, joka tekee liiveistä mukavammat. Baltic-automaattiliivit ovat myös pärjänneet hyvin kotimaisissa testeissä.


Kuva: Balticin valmistamat automaattiliivit


Automaattiliivien käyttötarkoitus


Yleisimpiä ja useimpiin käyttötarkoituksiin sopivia paukkuliivejä ovat 100N–180N -automaattiliivit. Ne käyvät hyvin esimerkiksi moottoriveneilyyn. Moottoriveneissä käytettäviin automaattiliiveihin riittää pikakiinnitys. Purjehduskäyttöön tulevissa liiveissä täytyy kuitenkin olla integroituna turvavaljaat. Niillä mahdollistetaan käyttäjän kiinnitys veneeseen turvaköyden avulla. 

Kun mennään automaattiliivien nosteessa ylöspäin aina 275N asti ja siitä yli, puhutaan avomeriliiveistä. Näissä liiveissä kantavuus sekä kääntönopeus ovat muihin liiveihin verrattuna parempia. Avomeriliivejä on kuitenkin raskaampaa pitää päällä kuin pienemmän nosteen omaavia liivejä, joten ne ovat tarpeen vain avomerellä veneillessä. Avomeriliiveissä on mukana tai lisävarusteena hankittavissa myös esimerkiksi roiskeelta suojaava sprayhood, led-valo sekä turvavaljaat.


Paukkuliivien käyttäjän koko


Nuorten automaattiliivejä ovat yleensä kevytpaukkuliivit, jotka ovat nosteeltaan 100N. 40–90 kg painaville henkilöille sopivat 150N liivit, jotka ovat kaikista yleisimpiä. Jos käyttäjällä on painoa yli 100 kg, tulisi automaattiliiveissä olla nostetta vähintään 170N. Ota huomioon painossa myös vaatetus. 

Painon lisäksi paukkuliivin valinnassa tulee huomioida käyttäjän pituus. Se vaikuttaa automaattiliivien valintaan sen vuoksi, että pituudesta muodostuu vipuvoimaa, joka vastustaa liivien voimaa kääntää veteen joutunut oikeinpäin. Näin ollen pidempi henkilö tarvitsee suurempinosteiset liivit.

Jos liivien käyttäjällä on esimerkiksi pituutta yli 185 cm ja painoa 80 kg, tulee liiveissä olla yli 150N nostetta. Yli 100 kg painava henkilö, joka on pitkä, tarvitsee liivit, joissa on nostetta yli 170N. Mikäli paukkuliivejä valittaessa on epävarma olo liivien nosteen riittävyydestä, kannattaa aina valita mieluummin suurempinosteiset automaattiliivit kuin liian pienet liivit.



Automaattiliivien huolto


Automaattiliivit eivät ole kertakäyttöisiä. Ne voidaan ”ladata” uudella laukaisimella ja ilmapatruunalla. Paukkuliivit on tärkeää tarkistaa joka kerta ennen käyttöä, jotta niiden toimivuus hätätilanteessa varmistetaan. Myös niiden säännöllinen vuosittainen huolto on tärkeää. 

Ilman tarkastusta ja huoltoa ilmatäytteinen liivi saattaa lakata toimimasta. Hyvin huollettujen liivien käyttöikä voi olla jopa 10 vuotta. Suosittelemme, että teetät vuosihuollon valtuutetulla huoltopisteellä. Vaihtoehtoisesti voit suorittaa yksinkertaistetun paukkuliivien tarkistuksen itse. Lue lisää automaattiliivien huoltamisesta.

Veneilijän Verkkokaupasta löydät sopivat ja laadukkaat automaattiliivit. Tilauksen tekeminen on helppoa. Tutustu automaattiliiveihin, ja tilaa heti! 


Lue lisää pelastusliivien valinnasta:







Tilaa Veneilijän verkkokaupan uutiskirje

Loading...